Curtea Unica a Brevetelor – Stadiul procesului de ratificare

Etichete: , , , , ,

In prezent, curtile nationale si autoritatile statelor semnatare ale Conventiei Brevetului European sunt cele care au competenta de a decide asupra incalcarii si validitatii brevetelor europene. In practica, aceasta reglementare creeaza numeroase dificultati atunci cand proprietarul unui brevet doreste sa aplice inventia brevetata – sau cand un tert doreste revocarea unui brevet european – in mai multe tari: costuri ridicate, riscul unor decizii judecatoresti divergente, lipsa certitudinii legale. “Forum shopping-ul” este de asemenea inevitabil atunci cand partile implicate cauta sa profite de diferentele de interpretare ale curtilor nationale asupra legii armonizate a brevetului european sau a legilor procedurale, de diferenta de viteza a pronuntarii deciziilor (intre curti “lente” si curti “rapide”), sau de nivelul diferit de acordare a daunelor.

Acordul asupra Curtii Unice in materie de brevete adreseaza problemele expuse mai sus prin crearea unei curti specializate in brevete (“Curtea Unica a Brevetelor” sau UPC), cu jurisdictie exclusiva pentru litigii legate de brevete europene si brevete europene cu efect unitar (brevete unitare).

Astfel, UPC va cuprinde un Tribunal de Prima Instanta, o Curte de Apel si un Registru. Tribunalul de Prima Instanta va fi alcatuit dintr-o divizie centrala (cu sediul la Paris si alte doua sectii la Londra si Munchen) si alte cateva divizii locale si regionale ce vor fi situate in statele membre semnatare ale Acordului. Curtea de Apel va fi situata la Luxembourg.

Acordul a fost semnat de catre 25 de state membre UE la data de 19 februarie 2013; insa, pentru a intra in vigoare, acesta va trebui sa fie ratificat de minimun 13 state, incluzand Franta, Germania si Regatul Marii Britanii.

Ultimele actualizari:

• Intr-o stire publicata pe site-ul www.out-law.ro datata 29 iunie 2015, Biroul de Proprietate Intelectuala IPO a declarat faptul ca Regatul Marii Britanii nu va ratifica Acordul in 2015, dar ca intentioneaza ca pregatirile interne ce vor insoti ratificarea sa fie finalizate inainte de referendumul din regat cu privire la ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europena, programat in 2017.

• Cea de-a 10a intalnire a Comitetului Pregatitor, infiintat pentru a implementa dispozitiile Acordului, a fost gazduita de Reprezentanta Permanenta a Ungariei pe langa Uniunea Europeana, in data de 10 iulie 2015, dupa cum atesta site-ul oficial UPC:  www.unified-patent-court.org .

In cadrul intalnirii, cel de-al 18lea proiect al Regulamentului de Procedura a fost prezentat de catre Johannes Karcher, coordonator al grupului de lucru al cadrului juridic, si de catre Kevin Mooney, presedinte al comitetului de redactare. Proiectul a fost foarte bine primit de catre Comitet si, chiar daca au mai ramas cateva aspecte de pus la punct, se asteapta ca un set final de reguli sa fie aprobate in cadrul intalnirii din octombrie 2015.