BREXIT: Implicatiile asupra relatiilor din domeniul Proprietatii Intelectuale

Etichete: ,

Prim Ministrul britanic Teresa May a declarat cǎ negocierile pentru Brexit vor începe prin declanșarea articolului 50 ceea ce înseamnă că în 2019 Marea Britanie va părăsi UE. Ea a anunțat de asemenea un proiect de lege prin care va încorpora legislația UE în legislația britanică ceea ce este liniștitor pentru actualii titulari de proprietate intelectuală și firmele de proprietate intelectuală dar nu acoperă și subiectul despre ceea ce se va întampla cu cererile noi sau deja existente după Brexit.

Duncan Ribbons, partener in cadrul agentiei de PI Redd Solicitors, declara că deși este o idee bună, înglobarea legislației UE în legislația britanică nu este soluția pentru toate problemele legate de proprietatea intelectuală ce vor apărea în urma Brexit. Mai multe detali care vor necesita clarificare vor izvorâ din relatia Marii Britani cu UE după Brexit.

David Rose, partner la Mishcon de Reya, este convins că domeniul drepturilor de proprietate intelectuală este un domeniu în care armonizarea legilor din UE și din Marea Britanie va fi mai complicată deoarece viitorul proiect de lege va trebui să asigure că titularii existenți de drepturi europene de proprietate intelectuală iși vor putea păstra drepturile pe viitor.

Un purtător de cuvânt al CIPA (Chartered Institute of Patent Attorneys) a spus că plecarea Marii Britanii din UE nu va afecta deținătorii de brevete și nu îi va împiedica pe consilierii de brevete din Marea Britanie să îsi desfășoare activitățile la nivel european.

Pentru ca țările care nu sunt membre ale UE sa participe la Unified Patent Court este necesar ca acestea să accepte suveranitatea legilor UE ceea ce vine în contradicție directă cu planurile Teresei May, acelea de a pune capăt autorității legilor UE în Marea Britainie. De acea daca nu există șanse ca Marea Britanie să ramână parte a UPC după Brexit va fi foarte puțin probabil că Marea Britanie va ratifica UPCA.

Pentru ca Marea Britanie sa poată continua să participe la sistemul unitar de brevete și la acordul UPC după Brexit este necesară proiectarea unui sistem. David Rose, partner la Mishcon de Reya a spus că acest tip de sistem va necesita ca Marea Britanie să recunoască supremația legilor UE și să se supună jurisdicției Curții de Justiție a Uniunii Europeene (CJEU) . El a adăugat că deși este vorba doar de contextul UPC Marea Britanie va trebui să se supună legilor UE dincolo de legea brevetelor, cum ar fi de exemplu legea concurentei. Rose a spus că acest lucru va fi greu de realizat în contextul politic curent unde idea de bază este ca Marea Britanie să recâștige controlul. Specialiștii sunt de părere că o pauză în procesul UPC nu dauneaza deoarece poate oferi oportunitatea de a reflecta asupra modalității în care UPC poate fi ajustat pentru a acomoda nu numai Marea Britanie după Brexit dar și alte țări.

Grupul Britanic al Federației Internaționale a Consilierilor de Proprietate Intelectuală (FICPI-UK) a declarat că ar trebui efectuate studii economice pentru a decide dacă sistemul UPC ar trebui să continue fără Marea Britanie.


Sursa: Articolul “Brexit: May unveils article 50 trigger plans; lawyers discuss IP implications” scris de Sashkin / Shutterstock.com (http://www.worldipreview.com/news/brexit-may-unveils-article-50-trigger-plans-lawyers-discuss-ip-implications-12340)