OAPI devine EUIPO

Etichete: , , , , ,

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, noul nume al celei mai mari agenții de proprietate a Uniunii Europene.

Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI) va fi redenumit Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuală (EUIPO) în conformitate cu noul act legislativ al UE publicat în data de 24.12.2015.

Începând cu data de 23.3.2016, la 90 de zile după intrarea în vigoare a actului legislativ publicat astăzi, OAPI va fi cunoscut sub numele de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuală (EUIPO), iar marca comunitară va fi redenumită „marcă a Uniunii Europene”.

Toate mărcile comunitare existente vor deveni automat mărci ale Uniunii Europene și cereri de înregistrare de mărci ale UE la data de 23.3.2016. Regulamentul de modificare revizuiește și taxele care trebuie plătite Oficiului, inclusiv prin reducerea globală a valorilor acestora, în special în cazul taxelor de
reînnoire a mărcilor. La data de 23.3.2016, calculatorul de taxe și formularele cererilor de înregistrare online ale Oficiului vor fi actualizate automat pentru a corespunde noului sistem.

Din 1966 și până astăzi, de la sediul său din Alicante, Spania, OAPI a procesat peste 1,3 milioane de cereri de înregistrare de mărci comunitare, în 23 de limbi ale UE, din aproape fiecare țară și regiune a lumii.

DESPRE OAPI

OAPI este cea mai mare agenție descentralizată a Uniunii Europene. Aceasta se autofinanțează în întregime și nu primește fonduri de la bugetul UE. Pe lângă gestionarea mărcilor comunitare și a desenelor sau modelelor industriale înregistrate, agenția colaborează cu partenerii săi, oficiile naționale și regionale de proprietate intelectuală din UE, în vederea realizării unui sistem PI mai bine închegat
pe întreg teritoriul Uniunii, în beneficiul utilizatorilor.

Sursa: Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale) ; www.oami.europa.eu