Ce este o MARCA si de ce trebuie sa o INREGISTRAM?

Fie că o numim logo, brand, siglă, denumire de produs sau serviciu, nume de piață, nume de companie, slogan, marca este un instrument foarte puternic și eficient de identificare și protecție a drepturilor comerciale în economia de piață.

Marca este un semn distinctiv, cu sau fără o reprezentare grafică (logo), care serveste la deosebirea produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele apartinând altor persoane. Marca nu definește conținutul sau construcția produsului și nici serviciul în sine, ci este semnul de diferențiere al produselor și serviciilor și, nu în ultimul rând, de indicare a producatorului.

Procedura de inregistrarea unei  mărci  va conferi titularului său un drept exclusiv asupra denumirii și/sau reprezentării grafice a mărcii pentru produsele și/sau serviciile protejate, precum și dreptul de a interzice terților utilizarea mărcii fara consimțământul său explicit.

În funcție de elementele constitutive, mărcile individuale pot fi de mai multe tipuri:

 • VERBALE  (formate exclusiv din litere și/sau cifre, fără o grafică specială și fără un logo);

 • COMBINATE ALB-NEGRU sau COLOR (formate din litere și/sau cifre beneficiând de o grafică specială sau de un element figurativ – logo – alb-negru sau color);

 • GRAFICE  ALB-NEGRU  sau COLOR (formate exclusiv din elemente figurative – logo-uri – alb-negru sau color, fără litere sau cifre);

 • TRIDIMENSIONALE (formate exclusiv din imagini sau desene reprezentând forma produsului sau ambalajului în reprezentare tridimensională).

Procedura de inregistrare a unei marci se face în funcție de activitățile comerciale ale solicitantului, pentru anumite produse și/sau servicii, conform clasificării NISA aflată în vigoare la momentul depunerii cererii de înregistrare a marcii.

CAT COSTA inregistrarea unei marci in Romania?

 • ÎNREGISTRARE 1 MARCĂ:onorarii  INVENTA depunere* marcă:  500 RON + TVA, indiferent de tipul de marcă și numărul de clase.* include doar primele etape ale procedurii de înregistrare a unei mărci, anume pregătirea și depunerea cererii la OSIM, verificarea și transmiterea notificării de constituire a depozitului național reglementar
 • nu include eventuale demersuri legate de pregătirea raspunsului la opoziții, contestații sau avize de refuz emise cu privire la înregistrarea mărcii. 
 • REÎNNOIRE 1 MARCĂ:  550 RON + TVA

In functie de tipul mărcii și de numărul de clase pentru care se solicită protecție, taxele oficiale variază astfel:

1. Depunerea cererii de inregistrare a unei marci: 44 RON.

2. Publicarea cererii de inregistrare a unei marci:
-verbale sau cu element figurativ alb-negru: 132 RON;
-cu element figurativ color: 441 RON.

3. Examinarea cererii de inregistrare a unei marci:
-pentru o singura clasa de produse/servicii, la o marca verbala: 485 RON;
-pentru o singura clasa de produse/servicii, la o marca avand element figurativ alb-negru: 617 RON;
-pentru o singura clasa de produse/servicii, la o marca avand element figurativ color: 970 RON;
*pentru fiecare clasa suplimentara, indiferent de tipul marcii: 221 RON.

4. Eliberarea certificatului de inregistrare, indiferent de tipul marcii si de numarul de clase: 221 RON.

CAT ESTE VALABILA inregistrarea marcii?

Perioada de valabilitate a inregistrarii unei marci este de 10 (zece) ani incepand cu data constituirii depozitului reglementar, cu posibilitatea prelungirii pentru perioade succesive de cate 10 (zece) ani, fara a exista o limita cu privire la numarul de reinnoiri posibile.

Durata aproximativa a procedurii de inregistrare a unei marci este de 8 (opt) luni din momentul depunerii cererii pana la emiterea certificatului de inregistrare, in cazul in care nu sunt formulate obiectii de catre OSIM (avize de refuz provizoriu) sau de catre terti (opozitii sau contestatii).

Solicitantul marcii beneficiaza de protectie provizorie inca din momentul depunerii cererii de inregistrare, protectie ce devine definitiva odata cu emiterea deciziei oficiale de admitere la inregistrare si a certificatului de inregistrare a marcii.

Nota:
Toate marcile clientilor nostri sunt introduse in baza noastra de date, cu scopul monitorizarii termenului de expirare a perioadei de valabilitate, urmand sa informam titularul cu privire la necesitatea demararii procedurii de reinnoire.

De ce sa ALEGETI INVENTA pentru inregistrarea marcii dumneavoastra?

Ca MANDATARI în procedura de Înregistrare Marci, oferim clienților noștri, pe lângă etapele standard:

 • Consultanță gratuită  în alegerea unei forme potrivite pentru depunerea mărcii, consiliându-i cu privire la avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de mărci; clienții noștri benficiază de consiliere promptă atât înaintea depunerii cererii de înregistrare a mărcii, cât și pe toată perioada procedurii de înregistrare a mărcii și a perioadei de protecție;

 • Efectuarea gratuită a listei de produse și/sau servicii pentru care este recomandabilă înregistrarea mărcii, în funcție de activitățile comerciale ale solicitantului;

 • Monitorizarea permanentă și gratuită a evoluției procedurii de înregistrare a mărcii, informându-i pe clienții noștri cu privire la stadiile actualizate ale cererii de înregistrare a mărcii;

 • Apararea intereselor clienților noștri în orice situație conflictuală aparută, inclusiv în cazul depunerii de opoziții sau contestații de către terți.

Experții noștri vă oferă sprijinul necesar în realizarea tuturor procedurilor specifice legate de MARCI :